ماه مقدس رمضان ماه نهم تقویم اسلامی است و زمانی که بسیاری از مسلمانان در سرتاسر جهان در روزهای آفتابی به مدت 29 تا 30 روز روزه میگیرند. با توجه به همزمان شدن ماه رمضان با ماه های گرم سال و طولانی شدن ساعات روزه انرژی بدن تحلیل می رود. لذا خوردن مواد غذایی مفید و مغذی یکی از اصول روزه داری است.
روزه چگونه بر بدن تاثیر می گذارد؟
در ساعات روزه، زمانی که هیچ مواد غذایی و یا نوشیدنی مصرف نمی شود، بدن از ذخیره کربوهیدرات و ذخیره چربی برای ذخیره انرژی استفاده می کند در حالی که تمام کالری های دریافتی مواد غذایی در طول شب مصرف می شوند. بدن انسان به طور طبیعی قادر به ذخیره آب نیست بنابراین کلیه ها با کاهش میزان ادرار مانع از کاهش آب بدن می شوند. اما در هر صورت مقداری آب در هنگام دستشویی رفتن، عرق کردن و یا نفس کشیدن از بدن دفع می شود.
بسته به آب و هوا و مدت زمان روزه، افرادی که روزه هستند ممکن است در طول روزه سر درد بگیرند و یا دچار کاهش انرژی و عدم تمرکز شوند. با این حال مطالعات نشان داده است که این مورد برای سلامت مضر نیست، با توجه به اینکه مایعات پس از مصرف بلافاصله جذب شده و جایگزین آب از دست رفته بدن می شوند. با این حال اگر نتوانستید به علت سرگیجه و عدم تعادل بایستید باید سریعا مقدار متوسطی آب با ترکیب شکر و نمک ( نوشیدنی قندی ) بنوشید. برای کسانی که به طور معمول در طول روز نوشیدنی های کافئین دار مانند چای و قهوه مصرف می کنند، کمبود کافئین در طول روز ممکن است در ابتدا باعث سردرد و خستگی شود. این ممکن است در طول ماه رمضان کاهش یابد، زیرا بدن در طول روز بدون کافئین به فعالیت خود ادامه می دهد.
هنگامی که روزه را شکسته یا به اصطلاح افطار میکنید، بدن می تواند از مواد غذایی و نوشیدنی هایی که مصرف می کند، آبرسانی کند و انرژی بگیرد. برای یک مدت زمان طولانی غذا نخورید، شما باید سعی کنید بعد از افطار به آرامی غذا بخورید و شروع کنید به خوردن مایعات و مواد غذایی کم چرب.
خوردن مایعات زیاد و همچنین مصرف مواد غذایی غنی از مایع مانند میوه، سبزیجات، سوپ و خورش ها برای جایگزینی مایعات در طی روز و شروع روز بعد برای روزه گرفتن بسیار مهم است. نمک تحریک کننده تشنگی است و بنابراین اجتناب از مصرف مواد غذایی شور ایده مناسبی برای این ماه است. خوردن سحری می تواند مایعات و انرژی مورد نیاز در طول روز را برای بدن شما فراهم کند، بنابراین انتخاب های سالم و مناسب می تواند به شما کمک کند تا بتوانید سطح انرژی روزانه خود را بالا نگهدارید.
در هنگام وعده افطار جانب احتیاط را رعایت کنید از مصرف زیاد غذاهای سرخ شده، خامه ای و شیرین که باعث افزایش وزن در ماه رمضان می شود خودداری کنید. ماه رمضان زمان خوبی برای تغییرات و بهبود رژیم غذایی است که موجب می شود در بلند مدت هم حفظ شود.
آیا روزه برای سلامتی خوب است؟
نتایج مطالعه بر روی تاثیرات روزه داری بر روی بدن در ماه رمضان متفاوت است که ناشی از تفاوت آب و هوای مناطق و زمان و کشور است.
برخی مطالعات نشان داده اند که افراد در ماه رمضان مقداری از وزن خود را از دست می دهند. اگر اضافه وزن دارید و می خواهید وزن کم کنید و آن را از بین ببرید، ماه رمضان فرصت خوبی برای شروع این تغییر است به صورتی که می توانید بعد از اتمام این ماه با استفاده از یک برنامه ریزی برای حفظ رژیم غذایی سالم خود این روند کاهش وزن را ادامه دهید.
در برخی از مطالعات کوچک، تأثیر روزه داری در ماه رمضان بر عواملی مانند کلسترول خون و تری گلیسیرید (چربی خون) مورد بررسی قرار گرفته است و در برخی موارد بهبود کوتاه مدت صورت گرفته است، اگرچه برخی از مطالعات هیچ تأثیری گزارش نشده است. همچنین مطالعات کمی انجام شده است که نشان می دهد روزه در ماه رمضان ممکن است اثر مثبت کوتاه مدت بر روی سیستم ایمنی بدن داشته باشد. در هر دو مورد، نتایج مطالعات دقیق نیست و برای تأیید این نتایج تحقیقات بیشتری لازم است.
چه مواد غذایی را در وعده افطار و سحر مصرف کنید؟
افطار - هنگامی که برای اولین بار روزه خود را باز می کنید، مصرف مایعات زیاد، غذاهای کم چرب، غنی از مایع و غذاهای حاوی قند طبیعی برای انرژی توصیه می شود. در زیر چند نمونه ذکر شده است:
نوشیدنی ها - آب، شیر، آب میوه ها. نوشیدنی های شیری و میوه برخی قندهای طبیعی و مواد مغذی را فراهم می کند.
خرما_ یکی از خوراکی های سنتی برای افطار کردن خرما است که از زمان حضرت محمد(ص) رایج بوده است. خرما یک راه عالی برای افطار کردن است زیرا قندهای طبیعی برای انرژی تولید می کنند، مواد معدنی مانند پتاسیم، مس و منگنز را تولید می کنند و منبع فیبر است. شما همچنین می توانید سایر میوه های خشک مانند زردآلو، انجیر، کشمش یا آلو، که فیبر و مواد مغذی را نیز فراهم می کنند را امتحان کنید.
میوه - یک روش سنتی برای افطار سریع در فرهنگ های جنوب آسیا خوردن میوه است، میوه قندهای طبیعی برای انرژی، مایع و برخی از ویتامین ها و مواد معدنی را فراهم می کند.
سوپ – سنتی رایج در بسیاری از کشورهای عربی افطار کردن با سوپ است، سوپ سنتی براساس گوشت است و اغلب حاوی حبوبات، مانند عدس و لوبیا، و غذاهای نشاسته ای مانند ماکارونی یا غلات می شود که فراهم کننده مواد مغذی و انرژی زا است.
پس از افطار وعده های غذایی بین فرهنگ های مختلف متفاوت است، اما سعی کنید مطمئن شوید که غذاهایی که می خورید، تعادل غذاهای نشاسته ای را فراهم می کند. میوه و سبزیجات، غذاهای لبنی و غذاهای غنی از پروتئین مانند گوشت، ماهی، تخم مرغ و لوبیا، توصیه می شود. پس از یک مدت طولانی روزه داری، طبیعی است که بخواهید انرژی خود را تامین کنید، اما سعی کنید مقدار غذاهای چرب و شیرین و نوشیدنی های شیرین را به مقدار کمی مصرف کنید.
به یاد داشته باشید که فقط زمان نسبتا کوتاهی برای خوردن و نوشیدن وجود دارد تا شما بتوانید بدن خود را با تمام مواد مغذی و مایعات ضروری سالم نگه دارید، بنابراین کیفیت رژیم غذایی شما در طول ماه رمضان بسیار مهم است.
سحر - مقدار زیادی مایعات بنوشید، غذاهای غنی از مایع را انتخاب کنید تا اطمینان حاصل کنید که برای طول روز مقدار کافی آب برای بدن تامین کرده است و جهت حفظ انرژی غذاهای نشاسته ای مصرف کنید.
مصرف کربوهیدراتها در غذاهای سحری بسیار مفید است مانند نان و فطیر.
برای جلوگیری از تشنگی در طول روز در وعده سحری مواد غذایی پتاسیم دار مصرف کنید مانند خرما، شیر، موز، کشمش و آووکادو.
منبع مقاله : فروشگاه اینترنتی سیتی کالا
به شبکه های اجتماعی فروشگاه اینترنتی سیتی کالا بپیوندید:
کانال تلگرام : https://t.me/citikala
صفحه اینستاگرام : https://www.instagram.com/citikala/
آپارات : https://www.aparat.com/citikala